Özgüven, bireyin kendisine yönelik iyi, olumlu duygular geliştirmesi sonucu kendini iyi hissetmesidir. Bu iyi hissetme sonucunda kendisiyle ve çevresindeki kişilerle barışık olması demektir. Özgüven "yüreklilik, cesaret" veya kişinin kendine güvenme duygusu olarak tanımlanır. (Kaynak: Dr.Sabri Burhanoğlu)
Yukarıda hocamızın da bahsettiği gibi özgüven kavramının büyük çoğunluğunu kişinin kendine güveni oluşturmaktadır. bu sağladığımız zaman çocuklarımızın daha mutlu olduğunu göreceğiz. Şunu unutmayalım ki özgüven çocuğumuza inanmak ve güvenmekle başlar. Çünkü biz ona inanmazsak o asla kendine kulak veremez.
İç güveni oluşturan etmenler nelerdir?
Üstteki soruyu duyar gibiyim. Kendine güveni oluşturan etmenlere de göz atalım.
Sıraladığım etmenleri çocuk kendisine oluşturma noktasında sıkıntı yaşasa da bizler anne babalar olarak ona yol göstermeliyiz. Her eğitimin küçüklükten başladığını unutmayalım. Çocuğumuza inanalım ve neler yapabileceğini seyredelim. Korkuları olduğunu, kaygıları olduğunu bilsek bile onun başaracağına inanalım.
E.Fromm'a göre, her şeyi sevmenin ön koşulu, kişinin kendisini sevmesidir. Kendini sevmek ve özgüven kavramları eş anlamlı olup sevebilme, güvenme, yaratıcılık ve kendini ifade edebilme özellikleri, özgüvenin yansımalarıdır. Bu özellikler kabul edilme, ilgi, ifade özgürlüğü gibi toplumsal olguların bir ürünüdür ve ilk oluşumları aile içi ilişkilerden kaynaklanır.
Anne ve Baba davranışları özgüveni oluşturan etmenlerin başında gelmektedir. Ailelerin aşırı tutarsız olması, çocuğuna karşı aşırı koruyucu davranması, aşırı baskılar ve otoriter tutumlar çocuğun özgüven duygusunu olumsuz yönde etkileyecektir.
Örnek vermek gerekirse ailede annenin hayır dediğine baba evet diyorsa çocuk buradan kendisine bir yol açmaktadır. Ve bunu kısa vadede bir başarı görse de uzun vadede özgüven problemlerine yol açmaktadır.
Ailelerin boşanması da çocuklarda problemlere yol açmaktadır. Anne babanın boşanması veya ebeveynlerden birinin kaybı çocuklarda telafisi zor olan problemlere yol açmaktadır.
Fiziksel ve psikolojik şiddette çocukların saldırgan bir kişiliğe bürünmesine yol açabilir. Bu da ister istemez güven duygusunu, kendini sevme duygusunu yok eder. Ailede bu tarz etkilere maruz kalan çocuklarımız da özgüven problemi yaşamaktadır. Lütfen çocuklarımıza karşı çok hassas olalım. Ufak bir kavga bile çocuğun gözünde büyüyebilir, uzun vadede psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir.
Bu listeyi daha da uzatabiliriz fakat burada kesip etkinliklere bakacağız.
Şimdi teşhis için çok önemli bir konuya geldik. Bu listede olmayıp sizlerin yaşadığı problemlerde olabilir.Biz sadece genel hatlarıyla değineceğiz.
Gelin hep beraber Çocuk Gelişimi Uzmanı Kübra Ergün hocamızın çocuklarda özgüveni geliştiren 6 etkinlik ve oyununa göz atalım.
İçindekiler:
Bu 6 adet etkinlikli oyunumuzu dikkatlice okumanızı ve evde kolay bir şekilde uygulamanızı öneriyoruz.
Kaynak: https://www.eviminaltintopu.com